2016-09-08 - Tien tips voor Izegem Koers

Post date: 8-sep-2016 20:59:03

IZEGEM - Straks wemelt het weer van de renners tijdens Izegem Koers. Het startschot weerklinkt om 14.15 uur op de Korenmarkt. Tussen de 150 en 200 renners nemen de start. Exponentieel meer toeschouwers tekenen eveneens present. We bieden je graag een leidraad om de koers optimaal te beleven.

1. De voorbereiding

De vrijetijdssite tussen zaal Iso en cultuur- en dienstencentrum De Leest in de Sint-Jorisstraat fungeert als servicezone. De diverse teams strijken er al van ’s morgens vroeg neer. Het klaarzetten van de fietsen lokt vaak veel bekijks. Ook in het stadscentrum zelf vatten soms teams post. Topsport Vlaanderen is vaak te spotten aan café Lagaar op de hoek van de Korenmarkt en de Stationsstraat.

2. De rugnummers

De teams die gebruikmaken van de vrijetijdssite hoeven zich niet ver te verplaatsen voor het afhalen van de rugnummers. Ze kunnen hiervoor terecht in De Leest. Het is er een komen en gaan van renners. Vorig jaar bijvoorbeeld werden er 174 rugnummers uitgereikt.

3. Het parcours

Dit jaar zijn er geen ingrijpende wegwerkzaamheden gepland. In het verleden was dat soms wel het geval en moest het parcours noodgedwongen aangepast worden. Het koerscomité maakt er werk van om naast Izegem ook deelgemeentes Emelgem en Kachtem aan te doen. Na de start op de Korenmarkt wordt de centrale brug overgefietst. Via een stukje Dam en Prinsessestraat gaat het door de Stijn Streuvelsstraat naar de Baronstraat. In een lange rechte lijn gaat het via de Kachtemsestraat naar het Kachtemsplein om dan via de Rumbeeksestraat de Sasbrug te bereiken. De Roeselaarsestraat brengt de renners naar de Krekelmotestraat en van daaruit draaien ze de Heilig-Hartstraat in. Via de Onze-Lieve-Vrouwestraat, terug de Roeselaarsestraat en de Nieuwstraat raken de renners weer op de Korenmarkt.

4. Roger Decock

Roger Decock werd geboren in Izegem op 20 april 1927. In 1952 behaalde hij met de Ronde van Vlaanderen de grootste overwinning uit zijn carrière. Zijn strafste stoot was geen zege in de koers maar een diepmenselijke daad. Toen Wim van Est in de Tour van 1951 een ravijn indook, was Roger de enige renner in zijn buurt. Hij was het die de reddingsploegen alarmeerde om de gewonde Nederlandse geletruidrager te redden. Tijdens Izegem koers wordt Roger nog eens gehuldigd en wordt ook zijn boek voorgesteld.

5. Bekende renners

Izegem Koers is wat in het vakjargon een kermiskoers genoemd wordt. Toch slagen de organisatoren er telkens in om er voor de wielerliefhebbers een prachtige strijd van te maken. “Topnamen zijn niet te betalen maar de editie 2016 ziet er alvast super uit”, klinkt het bij de organisatie. Met 20 deelnemende ploegen en verschillende individuele renners wordt het niet zo makkelijk om Izegem Koers te winnen. Sep Vanmarcke en Tom Vanmarcke van Lotto Jumbo.nl zijn er bij, net als Guillaume Vankeirsbilck (Etixx QuickStep), Zico Waeytens (Giant Alpecin), Belgisch zegekoning met 14 overwinningen Thimothy Dupont (Willems Veranda), de Franse spurter Rudi Barbier (Lille Metropole), Kenny Dehaes en Roy Jans (Wanty Group Gobert). En ook de Nederlander Floris Gerts (BMC) zal zich als opkomend supertalent niet onbetuigd laten. Natuurlijk is ook Topsport Vlaanderen, met maar liefst 15 renners, met onder meer Tim Declercq, Gijs Van Hoecke, Pieter Van Speybroeck en Preben van Hecke vertegenwoordigd. Maar ook de verschillende Nederlandse, Franse, Luxemburgse en zelfs Australische ploegen zullen er zeker hun beste beentje voorzetten.

6. Start

Starten doen de renners al vanouds op de Korenmarkt. Op de aanloop naar de centrale brug verzamelen ze rond 14 uur. Dit jaar mag Lucien Van Impe het startschot laten weerklinken. Dat gebeurt stipt om 14.15 uur. Het koerscomité zorgt jaarlijks een wielerlegende die deze taak graag op zich neemt. Van Impe wordt er straks 70 en veertig jaar geleden won hij als laatste Belg de Tour de France. Bij de start staat altijd een massa volk. Eens de renners vertrokken zijn beweegt zich die massa gezapig over het parcours.

7. Izegemse renner

Bedoeling van veel toeschouwers is dat ze nadat ze de start hebben bijgewoond, richting aankomst trekken. Voor velen blijft het vaak bij een voornemen: ze bereiken nooit de finish. Izegem Koers is immers een volksgebeuren. Drank- en eetmogelijkheden zijn nooit veraf en altijd loop je er bekenden tegen het lijf en voor je het weet is de koers voorbij. Onderweg loont het toch de moeite om even uit te kijken naar plaatselijk talent, want ook Izegemse renner Tim Declerck die straks zijn opwachting maakt bij Etixx Quickstep, is één van de deelnemers.

8. Bookmakers

Her en der langs het parcours zie je ze nog: de bookmakers. Hoewel tegenwoordig de meeste weddenschappen online worden afgesloten, kan je het tijdens Izegem Koers nog op de ambachtelijke manier doen. Menig koersfanaat waagt een bescheiden gokje bij één van de standjes van de bookmakers die onder meer in de Heilig-Hartstraat en de Nieuwstraat staan opgesteld. De bookmaker zit aan een tafeltje en noteert met een krijtje op een bord hoeveel kans hij welke renner toedicht.

9. Aankomst

De jongste jaren wordt de eindstreep in de Heilig-Hartstraat getrokken, ter hoogte van de Bellevueschool. Een mooie zet van de organisatie: de renners komen vanuit de Krekelmotestraat in een lange rechte lijn aangestoven. Er is ook voldoende ruimte voor de toeschouwers om post te vatten aan de dranghekken. Met die afsluiting kreeg Izegem vorig jaar een primeur: er werden exemplaren geplaatst waaraan renners niet kunnen haperen. Een goed vooruitzicht mocht het op een massasprint uitdraaien. Traditioneel wordt naast de winnaar ook de West-Vlaamse kampioen gekroond. De rol van bloemenmeisje neemt Miss Flandrienne Iris Cokelaere graag op zich.

10. Na de koers?

Izegem heeft niet voor niets de naam van Pekkersstad. Het koerspubliek kaart graag na over de wedstrijd. Dat kan op één van de gelegenheidsterrasjes die langs het traject worden opgetrokken of bij de horecazaken langs het parcours en in het stadscentrum. Het is immers kermis in de stad en ongetwijfeld trekt ook nu de laatste toeschouwer pas naar huis lang nadat het laatste stuk koersafsluiting is opgeladen. Ook café Abeele, dat gesloten is in afwachting van de sloop voor de toekomstige heraanleg van het gelijknamige kruispunt, opent vandaag uitzonderlijk nog even de deuren.