“Izegem blijft écht thuiskomen”

Post date: 27-aug-2016 21:13:38

HORECABABES LATEN HUN LICHT SCHIJNEN OVER HUN ‘IZEGEMGEVOEL’ - Izegem. Het zesletterwoord doet bij veel mensen het hart sneller slaan. De Pekkerstad heeft trouwens zijn bijnaam niet gestolen, want het uitgaansleven onder de toren van de Sint-Tillokerk is tot ver buiten de stadsgrenzen legendarisch. En wat meer is : achter de bar van de vele etablissementen staat een pak oogverblindend volk. Wij brachten twee frisse deernes samen voor een amusante babbel over hun Izegems gevoel : Iris Cokelaere van ’t Baguetje en Jolien Catteeuw van Plan B

DOOR PHILIPPE VERHAEST

De twee vlotte blondines staan allebei meer dan hun mannetje in de Izegemse horecawereld. Jolien Catteeuw is al een jaar het trotse gezicht van café Plan B, Iris Cokelaere kruipt elke ochtend ontiegelijk vroeg uit de veren om in ’t Baguetje de hongerige magen te stillen. Wat betekent Izegem voor jullie, dames ?

Jolien : “Ik werk hier, ik woon hier, mijn vrienden wonen hier. Dat zegt genoeg, zeker ? Ik ben afkomstig van Ingelmunster, maar heb me hier al altijd perfect thuis gevoeld. Izegem is perfect op mijn maat gesneden.”

Iris : “Tot mijn tiende woonde ik met mijn ouders in Harelbeke, maar toen maakten we de oversteek naar Izegem. En eerlijk : hier ben ik écht opengebloeid. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. Sinds vorig jaar woon ik echter in Avelgem. Daar hebben we, al fietsend, ons droomhuis ontdekt. Met zicht op de Vlaamse Ardennen. Heerlijk.” Geen spijt dat je Izegem achtergelaten hebt ?

Iris : “Het enige wat ik mis, zijn mijn vrienden die hier wonen. In Avelgem kennen we echt niemand. (lacht) Maar in amper dertig minuten staan we in Izegem. Dus zó onoverbrugbaar is die afstand niet. Izegem is nog altijd écht thuiskomen.” Wat is de grootste troef van Izegem ?

Jolien : “Het uitgaansleven en de vele evenementen. Izegem Zomert heb ik altijd top gevonden. Hopelijk lost Isotopia, de opvolger, de verwachtingen in. Voor ik zelf een café runde, was ik in veel jongerencafés in Izegem te vinden. Een stamkroeg ? Ik zat overal ! Maar ik belandde toch elke keer uiteindelijk weer in ’t 25ste Uur, bij Hoppie.”

Iris : “Ik vind Izegem Koers de parel aan de kroon. Waarom ? Het is méér dan een gewone kermiskoers. Dit jaar ben ik trouwens bloemenmeisje en mag ik op het podium de winnaar feliciteren. Daar kijk ik nu al naar uit. Ik ben al jaren trouw op post tijdens Izegem Koers. Vroeger enkel voor het ‘randgebeuren’, maar nu heb ik ook veel oog voor de wedstrijd. Ik weet wie er gewonnen heeft, wanneer ik naar huis ga.” (knipoogt) Welk verborgen plekje in Izegem moet dringend meer aandacht krijgen ?

Jolien : “Dan kies ik voor mijn eigen buurt, hier rond de SintTillokerk. Al gaat het wel de goede kant uit, moet ik toegeven. Toch merk ik dat de meeste evenementen en feesten deze straten nog al te vaak links laten liggen. De Grote Markt is het epicentrum, de Sint-Tillokerk wordt soms wat vergeten.”

Iris : “Ik heb er twee. Ten eerste mis ik café De Pekker op de Grote Markt. Daar heb ik prachtige tijden beleefd. Nu is er een bruine kroeg gevestigd en is de zaak in niks meer te herkennen met vroeger. Daarnaast hou ik wel van het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie. Ik kom er vaak met mijn koersfiets.” Welk feestje in Izegem wil je voor geen geld ter wereld missen ?

Jolien : “Het Spel Zonder Grenzen op Wallemote ! Dit jaar nemen we voor de tweede keer deel met twee ploegen van mijn café. Het is elke keer opnieuw dikke leute. De hindernissen zijn lastig en hoe vroeger op de dag, hoe beter we ze kunnen nemen. Het Spel Zonder Grenzen staat voor mij synoniem met een fantastische dag.”

Iris : “Spel Zonder Grenzen vind ik verre van mis, maar ik kies opnieuw voor Izegem Koers. Zelfs al zou ik in de échte Ardennen wonen, dan nog zou ik die donderdag in Izegem te vinden zijn. De sfeer is uniek. Ik zou het zelfs boven de Ronde van Vlaanderen plaatsen.” Wat kan er volgens jullie beter in Izegem ?

Jolien : “De winkels. Shoppen in Izegem, dat kan je gewoon niet. En de parkeeraffaires aan de SintTillokerk. Mijn klanten moeten altijd een parkeerticketje nemen en ikzelf heb ook al een pak parkeerboetes opgelopen. Dat is straks verleden tijd, want ik heb een bewonerskaart aangevraagd.”

Iris : “Ik vind ook dat het winkelaanbod beter kan. Akkoord, er is het Frunpark, maar daar heb je niet dezelfde charme als in een echte winkelstraat. Als je vandaag door de Marktstraat wandelt, heb je het gevoel dat die echt dood is.” Waarop mag Izegem terecht trots zijn?

Jolien : “Op de leuke feestjes in de stad. De Batjes, Izegem Koers... Telkens komt er een massa volk op straat. Izegem leeft echt, op dat vlak.”

Iris : “Klopt helemaal. Op dagen dat er in het stadscentrum van alles te beleven valt, is het bij ons in ’t Baguetje een pak kalmer. Dat voelen we meteen.”

Jolien : “Izegem is een stad van ’t goeie leven. Daar mogen we trots op zijn.”

Iris : “Het zal altijd mijn echte thuis blijven. Ik werk hier, ik ga hier uit... Zelfs mijn boodschappen doe ik in Izegem. Ons leven ligt hier, ook al wonen we niet Foto’s TV meer in Izegem.”

“Izegem Koers is de parel aan de kroon. De sfeer die er hangt, is echt uniek” IRIS COKELAERE

“Het Spel Zonder Grenzen wil ik voor geen geld ter wereld missen. Het is elk jaar weer dikke ‘leute’...” JOLIEN CATTEEUW