Izegem Koers dit keer door Mentenhoekstraat

Post date: 7-sep-2017 19:18:41

Werken aan de weg: koers moet parcours aanpassen

Izegem Koers telt dit jaar 16 in plaats van 17 ronden. Het is een rechtstreeks gevolg van opnieuw een trajectwijziging die werd doorgevoerd. “Doordat we de omloop moeten aanpassen en via de Abelestraat en Mentenhoekstraat richting finish in de Heilig Hartstraat rijden, is de afstand zowat 500 meter langer”, zegt Christ Sabbe van Izegem Koers die mee het circuit uittekent. “Om uiteindelijk geen veel langere afstand te hebben, opteerden we voor een ronde minder.”

Roeselaarsestraat

Het zijn andermaal wegwerkzaamheden die roet in het eten strooien. De Roeselaarsestraat - die de renners normaliter indraaien als ze van de Sasbrug komen - is opgebroken ter hoogte van Abele. Daarom rijden de renners nu rechtdoor de Ambachtenstraat in om verderop links af te slaan in de Abelestraat. Via de Mentenhoekstraat bereiken ze uiteindelijk de finish in de Heilig Hartstraat.

Meten en passen

Voor de parcoursbouwers is het telkens meten en passen. “Het is ook een aanpassing voor bedrijven die langs het traject liggen”, zegt Christ Sabbe. “We brengen ze op de hoogte dat er eenrichtingsverkeer zal zijn, maar het is maar de vraag of ze pakweg buitenlandse leveranciers op tijd kunnen verwittigen. Maar welke weg je ook kiest, je kan nooit voor iedereen goed doen.”

Volgend jaar

Als alles goed verloopt kan vanaf volgend jaar de koers weer op het ‘gewone’ parcours plaatsvinden. “Let wel: die aanpassingen zijn niet altijd nefast. Zo moesten we indertijd een andere aankomstzone zoeken toen de site van de oude Heilig Hartschool onbereikbaar was. We kwamen toen uit op de huidige locatie van de Bellevueschool waar we veel beter onze infrastructuur konden ontplooien. Die tijdelijke aanpassing is dan definitief geworden. Maar nog veel belangrijker dan het parcours is eigenlijk het weer”, relativeert Christ Sabbe. “Daar staat of valt de hele koers mee.”

Het startschot voor Izegem Koers, met weer heel wat bekende namen, weerklinkt straks om 14.30 uur op de Korenmarkt. Rond 18 uur is de finish voorzien in de Heilig Hartstraat.