2018-09-02 Sandra Verbrugghe: de kopvrouw van Izegem Koers

Post date: 2-sep-2018 21:57:19

Philippe Verhaest

01/09/18 om 07:50 - Bijgewerkt op 31/08/18 om 11:52

Nog even ongeduldig over de stoel heen en weer schuiven en dan is het weer zover: Izegem Koers. Het huidige bestuur tekent voor de 17de editie 'nieuwe stijl' en ziet de kermiskoers floreren als nooit tevoren. En dat stemt ook Sandra Verbrugghe, de enige vrouw binnen het bestuur, gelukkig. "Izegem Koers is keihard werken, maar al dat volk langs de weg zien staan maakt alles goed."

Sandra Verbrugghe klinkt nu al op het succes van Izegem Koers. "Met het Bierkasteel hebben we de ideale partner gevonden voor onze vipgedeelte." (Foto Frank) © (Foto Frank)

Izegem Koers, dat staat synoniem met een massa volk, ambiance en een stevige pint. Of cava, in het geval van Sandra Verbrugghe (47). De volbloed Izegemse belandde in oktober 2013 in het bestuur van Izegems bekendste wielerwedstrijd en voelt zich er als een vis in het water, zegt ze.

"Ik was destijds voorzitter van het wijkcomité van de Bosmolens toen Steven Leeman - webmaster van Izegem Koers - me de vraag stelde of ik geen zin had om tot het bestuur van Izegem Koers toe te treden", glimlacht ze. "Daar moest ik niet lang over nadenken, maar ik wilde wel dat het voltallige bestuur mijn lidmaatschap zou ondersteunen. Tijdens de editie van 2013 liep ik enkele bestuursleden tegen het lijf en die waren laaiend enthousiast over de plannen. Toen heb ik de knoop doorgehakt. En nog geen moment spijt van gehad."

"Ik kwam er ook niet tussen een groep onbekenden terecht. Frank Duhamel en Marc Vanlerberghe kende ik bijvoorbeeld al uit mijn politieke periode en ook de rest van het team bestaat uit geëngageerde Izegemnaars."

IS0: geen (Bier)kasteel

Sandra ontfermde zich meteen over het vipgebeuren tijdens Izegem Koers. "Dat had wel een vrouwelijke toets nodig", knipoogt ze. "Ik wilde dat luik van Izegem Koers naar een hoger niveau tillen, maar stootte wel op de beperkingen van zaal ISO. Daar kan je nu immers geen kasteel van maken."

Toch schoot Sandra meteen uit de startblokken. "Met het bestuur hebben we onmiddellijk wat investeringen gedaan om ISO op te waarderen. Het concept met de lange tafels gooiden we overboord en we plaatste in 2014 onze vips voor het eerst aan ronde tafels. Iets wat het netwerkgevoel toch fors verhoogt. Ook de eerder kleine dingen zoals een tafelkleedje, kaarsje en bloemetje hebben we toen geïntroduceerd en dat zorgde meteen voor een heel ander beeld."

Voor het vipdorp aan de aankomst langs de Heilig Hartstraat kan Izegem Koers nog altijd rekenen op de hulp van de Bellevueschool. "Daar zijn we heel erg dankbaar voor", benadrukt Sandra. "Maar voor de ISO hebben we destijds Prizma Campus IdP onder de arm genomen. De opleiding etalage & decoratie hebben uitstekend werk geleverd. Die eerste keer was ISO onherkenbaar veranderd. Ook dankzij de oude wielertruitjes van Stephan Christiaens. Met paspoppen maakten we zo een erehaag voor de vips. Die truitjes mogen we trouwens nog steeds gebruiken."

Geen politiek

Sinds vorig jaar kreeg het vipgedeelte van Izegem Koers onderdak in het Bierkasteel. "Van zaal ISO naar hier, het was een wereld van verschil. Dit is een fantastisch onderkomen voor ons en de samenwerking loopt perfect. In het Bierkasteel is letterlijk alles beschikbaar en na vorig jaar kregen we enkel lovende reacties. Na vijf jaar bij Izegem Koers hebben we onze vipbeleving eindelijk gekregen waar we die wilden."

Donderdag 6 september schuiven 's middags 450 vips aan, 's namiddags wordt dat aantal zelfs verdubbeld. "Mooie cijfers en we hopen stiekem dat we op 1.000 vips kunnen afklokken. In een verkiezingsjaar is dat misschien wel mogelijk. Het zou de kers op de taart zijn voor al het harde werk dat we leveren. Maar tegelijk hebben we alle Izegemse politieke partijen opgeroepen om die dag de verkiezingskoorts in de kast te laten. Het moet een volksfeest worden."

DELEN

"We hopen stiekem dat we 's namiddags op 1.000 vips kunnen afklokken"

Na vijf jaar Izegem Koers weet Sandra perfect waar ze zich mag aan verwachten. "De belangrijkste les die ik geleerd heb is dat je je nog zo goed mogelijk voorbereid mag hebben, de laatste weken moet er sowieso nog enorm veel werk verzet worden. Nu is het alle hens aan dek voor ons en vanaf woensdagmiddag 5 september telt enkel nog Izegem Koers voor mij. Op donderdag en vrijdag heb ik zelfs speciaal vakantie genomen."

Tijdens Izegem Koers zelf is Sandra gastvrouw in het Bierkasteel. "Samen met Didier Vandeputte ben ik het eerste gezicht dat de mensen te zien krijgen", knipoogt ze. "Daardoor missen wij wel de receptie op het binnenplein van het Bierkasteel, maar tijdens de maaltijd hebben we ruimschoots de kans om een praatje te slaan. Dan kan de riem er even af, maar na de start gaat het snel richting Bellevueschool, want daar beman ik nog de champagnebar. Rond 19.30 uur is het dan tijd voor wat decompressie. Even zelf iets drinken en nog richting Grote Markt. Vorig jaar hebben we met het bestuur nog een ritje gemaakt op de Polyp. Benieuwd wat dit jaar zal brengen."

Nog altijd enige vrouw

Na vijf jaar is Sandra nog altijd de enige vrouw in het gezelschap van Izegem Koers. "Erg vind ik dat niet, want ik sta mijn vrouwtje tussen al dat mannelijk geweld", grinnikt ze. "Een tweede vrouw is uiteraard welkom, op voorwaarde dat dit voor een meerwaarde zorgt. Iemand met goeie ideeën en die niet bang is om de handen uit de mouwen te steken, die kunnen we altijd gebruiken. Nu focussen we ons op de komende editie en die lijkt alles in huis te hebben om een topper te worden. De weergoden lijken ons gunstig gezind en met Yves Lampaert hebben we de grootste naam in jaren aan de start. Het wordt weer smullen."

Seniorendag op dinsdag 4 september

Izegem Koers is een topper, maar ook de Seniorendag lokt elk jaar een pak volk. Komende dinsdag an je in tien cafés op de Melkmarkt, Korenmarkt en Grote Markt genieten van livemuziek en ook het West-Vlaams kampioenschap volkssporten voor 55-plussers wordt dan georganiseerd.

Kleuters en leerlingen tot het tweede leerjaar kunnen dan weer de kermis ontdekken en deelnemen aan de ballonwedstrijd. Om 16 uur is er voor alle senioren een gratis retro-ijsje en in de Ketelstraat zullen de Izegemse reuzen opgesteld staan. De festiviteiten starten om 14 uur.

Izegem Kermis wordt op zondag 9 september afgesloten met een vuurwerkspektakel. Daarvoor sta je om 21 uur best aan Wandel op de Mandel of de Zuidkaai. Om 16 uur al vindt aan Eperon d'Or de schoentjesworp plaats.