“Het Waregem Koerse onder de kermiskoersen”

Post date: 5-sep-2015 7:59:57

BESTUURSLID PATRICK VANDEWATERE IS HELEMAAL KLAAR VOOR IZEGEM KOERS

IZEGEM - Volgende donderdag wordt het centrum van Izegem weer overspoeld door wielerfans om de veertiende editie van de ‘nieuwe’ Izegem Koers mee te maken. PR- en sponsorverantwoordelijke is er al sinds 2002 bij en maar wat trots dat er opnieuw zo’n 180 renners aan de start komen. “Izegem Koers is het Waregem Koerse onder de kermiskoersen”, zegt hij.

DOOR PHILIPPE VERHAEST

Izegem Koers kan op een lange geschiedenis bogen. De wedstrijd werd voor het eerst in 1968 georganiseerd, maar werd in 2000 en 2001 niet verreden. “Tot eind jaren negentig stonden de Patrick Sercuvrienden in voor de organisatie”, graaft Patrick Vandewatere in zijn geheugen. “Maar na de editie van 1999 was er twee jaar geen koers. In 2001 wilden Johny Porteman en Frank Duhamel de traditie nieuw leven inblazen. Via een oproep in De Weekbode werden bestuursleden gezocht en ik besloot de startvergadering in mei 2002 in het stadhuis bij te wonen.”

Na een lange vergadering werd besloten de stap te zetten. “Veel Izegemnaren zouden Izegem Koers van onder het stof halen”, zegt Patrick. En dat lukte wonderwel, want de eerste vernieuwde editie van 2002 was meteen een schot in de roos.

“Iedereen stond wat sceptisch tegenover onze plannen, maar het was top. Het deelnemersveld was ongezien : Johan Museeuw, Robbie McEwen... We hadden echte toppers aan de start. De enige tegenslag was dat er een onbekende Australiër (David McKenzie, red.) met de overwinning ging lopen”, glimlacht hij.

OVERMAND DOOR EMOTIES

Ook alle andere voorbije edities waren meer dan goed, volgens Patrick. “Al herinner ik me wel dat we ooit slechts 54 euro meer in kas hadden, na Izegem Koers”, grijnst hij. “Maar we organiseren de koers niet om winst te maken, wel om de Izegemnaren een fantastische dag te bezorgen. En die ingesteldheid slaat aan. Het eerste jaar hadden we 54 vips – een bus-

je vol -, nu zijn dat er ruim driehonderd.”

Izegem Koers zorgde bij Patrick al voor een pak mooie herinneringen. “Na de eerste editie zijn Frank Duhamel en ik elkaar bijna huilend in de armen gevallen, overmand door emotie. We hadden een oude Izegemse traditie weer onder de levenden gebracht. Er was weer koers in Izegem. En dat doen we ondertussen al veertien jaar met een vaste groep, die perfect op elkaar ingespeeld is. Enkel Johny Porteman is er niet meer bij, net als Paul Vandecasteele en Marc Meernhout, die allebei jammer genoeg overleden zijn. Dat waren de enige moeilijke momenten van mijn IzegemKoers-jaren.”

SVEN NYS

Izegem Koers lokt jaar na jaar een grote massa naar het centrum. Maar waar ligt die sleutel tot succes ces ? “Het showelement”, zegt Patrick vastberaden. “De renners werken zeventien ronden af en wij willen daar zeventien passages van de Ronde van Vlaanderen van maken. Compleet met publiciteitskaravaan en een peloton van 180 renners. Zoiets is indrukwekkend, hé. En we blijven een gratis evenement. Bij ons is iedereen welkom.”

De jaarlijkse wielerhoogmis staat ook bekend als dé ontmoetingsplaats bij uitstek. “Izegem komt dan massaal buiten. En daar genieten wij van. Veel mensen nemen zelfs anderhalve dag vakantie. Een namiddag om van de renners te genieten en een volledige dag om ervan te bekomen”, knipoogt Patrick.

“We proberen ook om elk jaar veel regionale renners aan de start te krijgen. Nu starten Izegemnaren

Tim en Benjamin Declercq en komen de drie broertjes Planckaert – Baptiste, Edward en Emiel – voor het eerst samen aan de start van één koers. Verder zijn ook veldrijders Sven Nys en Sven Vanthourenhout van de partij en Bart Wellens komt het startschot geven. Het wordt ook dit jaar weer likkebaarden.”

De dagen vóór Izegem Koers zijn voor Patrick en zijn collega’s erg druk. “Het is haast een fulltime job”, lacht hij. “Maar we doen het met veel plezier. Tegen dat het startschot gegeven is, is de batterij van mijn gsm bijna helemaal plat.

Maar vanaf dan geniet ook ik met volle teugen en laat ik alle stress los. En de aanblik van die dichte drommen mensen langs het parcours, maakt alle inspanningen goed. Geen enkele kermiskoers lokt zoveel volk. Je kan ons gerust het Waregem Koerse onder kermiskoersen noemen.”

“We nemen anderhalve dag vakantie. Een halve dag voor de koers en een volledige dag om te bekomen”