Historiek

Historiek

Izegem is al altijd een wielerstad geweest. Reeds in 1924 werd reeds voor de eerste keer Brussel –Izegem georganiseerd als semi-klassieker. De heer Van Hoorelbeke mocht de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel-Izegem werd uitgezonderd de oorlogsjaren 1940-1944 ieder jaar verreden tot in 1958. Toen won Leon Vandaele. Brussel-Izegem zou daarna nog één keer georganiseerd worden in het jaar 2000 als een wielerwedstrijd voor eliterenners (categorie 1.4). De Italiaan Fabricio Guidi werd na en fantastische spurt overwinnaar.

Izegem - Izegem

In 1968 organiseerden de Patrick Sercuvrienden samen met het wijkcomité uit de Vandenbogaerdelaan voor het eerst een wedstrijd voor profs. Een jaar later bleven alleen nog de Patrick Sercuvrienden over voor de organisatie. Het inrichten van een profwielerwedstrijd zou blijven tot in 2000. Grote bezielers van de profwedstrijd indertijd waren Omer Lagae en natuurlijk ook Jerome Dekimpe (1915-1988) naar wie deze wedstrijd ook genoemd wordt. Jerome was één van de 101 schoenfabrikanten die Izegem ooit rijk was, maar meer dan 70 jaar lang was hij gefascineerd door alles wat met sport te maken had. Zelf voetbalde hij ooit bij KFC Izegem en zonder overdrijving mag gezegd worden dat hij de club heeft helpen groot maken. Wie iets afwist van sport lag in de bovenste la bij hem en wie behoorlijk op een bal kon trappen, mocht gegarandeerd in zijn bedrijf komen werken. Toen hij 44 was kreeg hij zoveel last van verkalking in de heup, dat Jerome Dekimpe in een rolstoel moest plaatsnemen. Izegem koers staat voor veel renners en enorm veel toeschouwers. Toch moest men in 1987 aan de alarmbel trekken. In 1986 kwamen maar 25 renners afgezakt naar “de wedstrijd van de 1000 bochten” zoals de grote prijs in de rennerstaal ook werd genoemd. Er werd ingegrepen en met het nieuwe parcours kreeg men meteen 125 renners aan de start. In 1999 kregen we de Nederlander Jans Koerts als overwinnaar.

Izegem koers, anno 2005

2001 werd voor veel Izegemse wielerliefhebbers een nachtmerrie, want voor het eerst in al die jaren werd er geen profwedstrijd meer georganiseerd. En ook tot begin 2002 zag het er somber uit, tot schepen van sport Frank Duhamel en Johny Porteman van café Mozart de handen in elkaar sloegen en de handschoen weer opnamen. Er werd een eerste infovergadering op touw gezet en uit deze eerste bijeenkomst werd het nieuwe comité Izegem koers opgericht. Na het overweldigend succes van 2002, 2003 en 2004, met maar liefst 163 vertrekkers wordt ook in 2005 het kampioenschap van West Vlaanderen verreden. In ieder geval zijn we er van overtuigd dat Izegem Koers 2005 opnieuw een voltreffer wordt.