Archief

Wist u dat de eerste Izegem Koers gereden werd in 1968? Echter was Izegem daarvoor al een echter wielerstad. Reeds in 1924 werd reeds voor de eerste keer Brussel-Izegem georganiseerd als semi-klassieker. De heer Van Hoorelbeke mocht de eerste uitgave van Brussel-Izegem op zijn naam schrijven. Brussel-Izegem werd uitgezonderd de oorlogsjaren 1940-1944 ieder jaar verreden tot in 1958. Toen won Leon Vandaele. 

Brussel-Izegem zou daarna nog één keer georganiseerd worden in het jaar 2000 als een wielerwedstrijd voor eliterenners (categorie 1.4).
De Italiaan Fabricio Guidi werd na en fantastische spurt overwinnaar.  

Historiek

In 1968 organiseerden de Patrick Sercuvrienden samen met het wijkcomité uit de Vandenbogaerdelaan voor het eerst een wedstrijd voor profs. Een jaar later bleven alleen nog de Patrick Sercuvrienden over voor de organisatie. Het inrichten van een profwielerwedstrijd zou blijven tot in 2000. Grote bezielers van de profwedstrijd indertijd waren Omer Lagae en natuurlijk ook Jerome Dekimpe (1915-1988) naar wie deze wedstrijd ook genoemd wordt. 

Foto's van Editie 1970 & 1971 kunt u bekijken op https://servicekoers.be/mijn-koers/collectie/izegem-koers. 

Jerome was één van de 101 schoenfabrikanten die Izegem ooit rijk was, maar meer dan 70 jaar lang was hij gefascineerd door alles wat met sport te maken had. Zelf voetbalde hij ooit bij KFC Izegem (nu het huidige Royal FC Mandel United) en zonder overdrijving mag gezegd worden dat hij de club heeft helpen groot maken. Wie iets afwist van sport lag in de bovenste la bij hem en wie behoorlijk op een bal kon trappen, mocht gegarandeerd in zijn bedrijf komen werken. Toen hij 44 was kreeg hij zoveel last van verkalking in de heup, dat Jerome Dekimpe in een rolstoel moest plaatsnemen. 

Izegem koers staat voor veel renners en enorm veel toeschouwers. Toch moest men in 1987 aan de alarmbel trekken. In 1986 kwamen maar 25 renners afgezakt naar “de wedstrijd van de 1000 bochten” zoals de grote prijs in de rennerstaal ook werd genoemd. Er werd ingegrepen en met het nieuwe parcours kreeg men meteen 125 renners aan de start. In 1999 kregen we de Nederlander Jans Koerts als overwinnaar.

2001 werd voor veel Izegemse wielerliefhebbers een nachtmerrie, want voor het eerst in al die jaren werd er geen profwedstrijd meer georganiseerd. En ook tot begin 2002 zag het er somber uit, tot schepen van sport Frank Duhamel en Johny Porteman van café Mozart de handen in elkaar sloegen en de handschoen weer opnamen. Er werd een eerste infovergadering op touw gezet en uit deze eerste bijeenkomst werd het nieuwe comité Izegem koers opgericht. Na het overweldigend succes van 2002, 2003 en 2004. 2005 telde een totaal van 163 vertrekkende renners. Het kampioenschap van West Vlaanderen wordt tot op heden nog steeds in September in Izegem gereden.

2023

Editie 53

Dat het heet was op het parcours en langs het parcours! We hadden nog iets tegoed van de weergoden, zij bezorgden ons een tropische editie met meer dan 30°C aan de start.  


UITSLAG


PROVINCIAAL KAMPIOEN

Bert Van Lerberghe - Soudal-Quick Step


Meer informatie over de uitslag kunt u op de website van het Nieuwsblad terugvinden en op Cycling Vlaanderen.

Reportage op Focus-WTV

2022

Editie 52

2022 was een natte koers, letterlijk en figuurlijk.

We konden een mooie line-up presenteren maar de weergoden waren ons jammergenoeg niet goedgezind.

UITSLAG

Meer informatie over de uitslag kunt u op de website van het Nieuwsblad terugvinden.

Voor de eerste keer namen we ook een cameraman mee op de moto en hebben we de volledige koers live gestreamed.
Wil je deze nogmaals herbeleven? Klik dan even door naar YouTube.

2021

Editie 51


UITSLAG

Meer informatie over de uitslag kunt u op de website van het Nieuwsblad terugvinden.